A Porsche kibővítette a Taycan kínálatát
2021-01-21

A Porsche kibővítette a Taycan kínálatát

Teljesen új elektromos beszálló modell hátsókerékhajtással

Az új Taycan személyében a Porsche első teljesen elektromos sportautójának immár negyedik változatát mutatja be

A Porsche bemutatta a Taycan család legújabb tagját - az új modell a Taycan Turbo S, Taycan Turbo és Taycan 4S alá sorol be. Hátsókerékhajtással rendelkezik és kétféle akkumulátor-mérettel elérhető: az alapfelszereltségként kínált Performance akkumulátorral az új beszálló modell akár 408 lóerő leadására is képest overboost módban Launch Control rajtautomatika esetén. Mindez 476 lóerőre emelkedik az opcionális Performance Plus akkumulátorral. A névleges teljesítmény 326, illetve 380 lóerő.
A modellcsalád legfiatalabb tagjaként a Taycan már a piaci bevezetéskor megkapja azokat az új megoldásokat, amelyek a többi verziónál a későbbiekben érkeznek meg. Például a Plug & Charge funkció kényelmes töltést és fizetést tesz lehetővé kártyák vagy alkalmazás használata nélkül: amint a töltőkábelt bedugják, a Taycan kódolt kommunikációt létesít a Plug & Charge kompatibilis töltőállomással. A töltési folyamat így automatikusan megkezdődik, illetve a fizetést is automatikusan elintézi a rendszer a beállítások szerint.
A többi variánshoz hasonlóan itt is megtaláljuk az elérhető felszereltségek között a színes head-up diplay kijelzőt és a fedélzeti töltőt, amely akár 22 kW-os töltési kapacitásra is képes. A Functions on Demand (FoD) szolgáltatásokkal a Taycan használói különböző kényelmi és asszisztens funkciókat vásárolhatnak, saját igényük szerint, akár korlátozott időszakra is.

Így a jármű konfigurálása és átadása után is módosíthatók annak képességei, az online aktiválás révén pedig ehhez szervizbe sem kell látogatni. A jelenlegi funkciók között megtaláljuk a Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) intelligens hatótáv-menedzsment rendszert, a Power Steering Plus szervokormányzást, az Active Lane Keeping Assist sávtartó rendszert és a Porsche InnoDrive funkciókat.

Kétféle akkumulátor
Az egyrétegű Performance akkumulátor már alaphelyzetben is 79,2 kWh-s bruttó kapacitást biztosít. A kétrétegű Performance Plus akkumulátor opcionálisan ezt növeli 93,4 kWh-ra. Hatótáv tekintetében ez a WLTP normák szerint 431-ről 484 kilométerre fokozza a hatótávot.
A Taycan álló helyzetből mindössze 5,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra – akkumulátortól függetlenül. Végsebessége mindkét konfigurációban 230 km/h, miközben maximális töltési kapacitása 225 kW (Performance akkumulátor) vagy akár 270 kW (Performance Plus akkumulátor). Ez azt jelenti, hogy megfelelő töltőberendezés esetén mindkét akkumulátor feltölthető 5-ről 80 százalékra csupán 22,5 perc alatt, valamint, hogy 100 kilométernyi hatótáv felvételéhez mindössze csak 5 percre van szükség.

Innovatív elektromotor és dinamikus teljesítmény
Meggyőző gyorsulás, sportautókra jellemző tapadás folyamatosan rendelkezésre álló teljesítmény – a Taycan modellkínálatának beszállója is rendelkezik ezekkel az erősségekkel.
A hátsó tengelyen elhelyezett mágneses szinkronmotor aktív hosszúsága mindössze 130 milliméter, vagyis éppen ugyanakkora, mint az, amelyiket a Taycan 4S-ben találjuk. A hátsó tengelyen található inverter akár 600 A-en is dolgozik. A hajtásláncban megtalálható egy kétsebességes váltómű is.
Testvérmodelljeihez hasonlóan az új Taycan is intelligens töltésmenedzsmenttel és kivételesen jó aerodinamikával rendelkezik. Mindössze 0,22-es légellenállási együtthatója jelentősen hozzájárul az alacsony energiafogyasztáshoz, ezáltal pedig a kimagasló hatótávhoz. A maximális rekuperációs teljesítmény 265 kW.

Letisztult külső formaterv Porsche génekkel
Letisztult formatervével a Taycan egy új kor kezdetét fémjelzi. Ugyanakkor félreismerhetetlen Porsche géneket hordoz magán. Az elektromos sportautó szemből különösen alacsonynak és szélesnek tűnik, kiemelkedő vállakkal. A sziluettjét sportos tetővonala határozza meg, amely hátrafelé lejt, a magas oldalvonal pedig egy újabb dinamikát fokozó elemként tűnik fel. A hangsúlyos vállak a kecses, meredeken lejtő C-oszloppal együtt még inkább kihangsúlyozzák az autó hátulját. Mindezt olyan innovatív elemek bővítik ki, mint a hátsó fényívben elhelyezett Porsche logó üveghatású betűi.
A modellcsaládon belül a Taycan megkülönböztető jegyei között megtalálhatjuk az aerodinamikailag optimalizált 19 colos Taycan Aero kerekeket és a fekete színű féknyergeket. Az első lökhárítón, az oldalszoknyán és a hátsó diffúzoron ugyanúgy fekete betéteket találunk, mint a Taycan 4S esetében. A LED-es világítás az alapfelszereltség része.

Egyedi belső formaterv
A Taycan belső tere egy új kor kezdetét jelképezte 2019-ben: letisztult kialakítása és teljesen új architektúrája mind a mai napig kiemelkedően modern hatást nyújt. A szabadon álló, hajlított műszercsoport-kijelző a műszerfal legmagasabb részét jelenti, egyértelműen a vezetőt helyezve az autó középpontjába. Emellett 10,9 colos központi kijelző és opcionális utas oldali kijelző is a digitális világban üdvözöl minket.
A Taycan már alapfelszereltségként bőr-műbőr kárpitozással és nyolc irányban elektromos állítható komfortülésekkel rendelkezik. A modell két csomagtartója közül az elülső 84, a hátsó pedig 407 literes.
A Taycan az első Porsche modell, amely teljes mértékben bőrmentes belső térrel is elérhető. Az elektromos sportautó fenntartható koncepcióját kihangsúlyozzák a belső tér innovatív, újrahasznosított anyagokból álló burkolatai.

Összehangolt futóműrendszerek
A Porsche a Taycan futóműrendszereit egy központi vezérlőegységgel hangolja össze. Az integrált Porsche 4D Chassis Control elemzi és szinkronizálja az összes futóműrendszer működését. A Taycan széria acélrugós futóművét és az opcionális, háromkamrás adaptív légrugózását is kiegészíti a PASM (Porsche Active Suspension Management) lengéscsillapítás.

Az adaptív légrugózás Smartlift funkcióval is rendelkezik. Ez lehetővé teszi a Taycan beprogramozását, hogy automatikusan megemelje a karosszériája magasságát az olyan helyeken, amelyeket ezt indokolják, például fekvőrendőrök vagy garázslehajtók esetén. A Smartlift funkció aktívan befolyásolhatja a jármű magasságát autópályán is: mindig a megfelelő állást választja ki a hatékonyság, a körülmények és a vezetési kényelem közötti legjobb kompromisszumot megtalálva.
A Taycan szériában hatdugattyús, alumínium monoblokk, fix féknyerges fékrendszert kap elöl, és négydugattyús, alumínium monoblokk, fix féknyerges fékrendszert hátul. A belső hűtésű féktárcsák átmérője elöl 360, hátul 358 milliméter, a féknyergek pedig fekete fényezést kapnak.
Az opciós listán megtalálható a nagyteljesítményű Porsche Surface Coated Brake (PSCB) fékrendszer. Tárcsáinak átmérője elöl 410 mm, hátul pedig 365 mm.

Sikeres év a Taycan számára
A Porsche sikeres rajtot vett az elektromos kor hajnalán, világszerte több mint 20.000 Taycan kiszállításával 2020-ban. Norvégiában a Taycan eladásai az összes eladott Porsche modell 70 százalékát tették ki, november elején pedig már az ezredik norvég ügyfél vehette át autóját – az eladások több mint megkétszereződtek az országban. Az elektromos sportautó már körülbelül 50 nemzetközi díjat zsebelt be, többek között legfőbb piacain, így Németországban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Kínában. Az új hátsókerékhajtású Taycan tartja az elektromos autóval felállított leghosszabb drift rekordját is a Guinness World Record™ hitelesítése szerint: a modellel pilótánk megállás nélkül 42,171 kilométert tett meg keresztben.
Az első hátsókerékhajtású Taycan modellek 2021 márciusának közepén érkeznek meg a kereskedésekbe. A magyarországi ára bruttó 33.231.000 forinttól lesz elérhető.
 

A Porsche csapata

Horváth Csaba

Horváth Csaba

Értékesítési vezető
Tóth Martina

Tóth Martina

Értékesítő
Tóth Péter

Tóth Péter

Értékesítő
Heiszer Dániel

Heiszer Dániel

Értékesítő
Bodonyi Ádám

Bodonyi Ádám

Értékesítő
Stiedlné Bordás Andrea

Stiedlné Bordás Andrea

Diszponens
Mészáros Dóra

Mészáros Dóra

Diszponens
Hadas Attila

Hadas Attila

Használtautó értékesítő
Farkas Tamás

Farkas Tamás

Vevőszolgálati vezető
Krizsák Zoltán

Krizsák Zoltán

Művezető, Classic szerviztanácsadó
Markó István

Markó István

Szerviztanácsadó
Orosz Dávid

Orosz Dávid

Szerviztanácsadó
Vajda Hunor

Vajda Hunor

Szerviztanácsadó
Ertinger Patrik

Ertinger Patrik

Szerviztanácsadó
Kurán Tímea

Kurán Tímea

Szervizasszisztens
Jelenszky Szilvia

Jelenszky Szilvia

Vevőszolgálati munkatárs
Asztalos Attila

Asztalos Attila

Raktárvezető
Horváth Tamás

Horváth Tamás

Raktáros
Futár Gergő

Futár Gergő

Raktáros
Szabó Janina

Szabó Janina

Információs munkatárs
Soós Mónika

Soós Mónika

Információs munkatárs
Zsótér Daniella

Zsótér Daniella

Információs munkatárs
Aradi Géza

Aradi Géza

Márkaigazgató
Árvay Péter

Árvay Péter

Marketingvezető

Lépjen velünk kapcsolatba

Cím

Porsche Inter Auto Hungaria Kft. Porsche Centrum Budapest

Kiállítóterem

Szerémi út 63.

1117 Budapest

Magyarország

ertekesites@porsche.hu

Telefonszám

Kiállítóterem

+36 1 382 3000

Szerviz és alkatrészek

+36 1 382 3001

Porsche Assistance

+36 30 20 30 911

Nyitva tartás

Új gépjárművek értékesítése
hétfő

8:00 - 18:00

kedd

8:00 - 18:00

szerda

8:00 - 18:00

csütörtök

8:00 - 18:00

péntek

8:00 - 18:00

szombat

zárva

vasárnap

zárva

Szerviz és alkatrészek
hétfő

8:00 - 17:00

kedd

8:00 - 17:00

szerda

8:00 - 17:00

csütörtök

8:00 - 17:00

péntek

8:00 - 17:00

szombat

zárva

vasárnap

zárva