Új, limitált kiadású jubileumi modell: Boxster 25 Years
2021-01-13

Új, limitált kiadású jubileumi modell: Boxster 25 Years

A Porsche az 1993-as Boxster tanulmány előtt tiszteleg

A Porsche a roadster modellcsaládjának 25. születésnapját ünnepli egy speciális jubileumi modellel: a Boxster 25 Years megérkezett

A világszerte mindössze 1250 példányban elérhető típus alapjait a GTS 4.0 modell adja, amelynek hajtásáról egy 4,0 literes, hathengeres boxermotor gondoskodik 400 lóerős teljesítménnyel. A modell számos részlete felidézi az eredeti Boxster tanulmányt, amely a nyitható tetejű, kétüléses modell sikertörténetét elindította az 1993-as Detroiti Autószalonon. A sorozatgyártású Boxster 1996-ban mutatkozott be a tanulmányhoz képest jóformán semmilyen vizuális változással, most pedig a modellsorozat már a negyedik generációnál tart több mint 357.000 legyártott példánnyal a háta mögött.

A különleges típus egyik leginkább lenyűgöző részletét az újraértelmezett Neodyme fényezés adja, amelyet rézhatású barna részletek emelnek ki, izgalmas kontrasztot adva az úttörő 1993-as koncepció GT ezüstmetál fényezéséhez. A jubileumi kiadásnál ez az árnyalat az elülső légterelőn, a hátsó kerekek előtti légbeömlőkön, a feliratokon és a kétszínű, 20-colos könnyűfém kerekeken köszön vissza. A Porsche a Boxster 25 Years modellt a GT ezüstmetál mellett mélyfekete metál és Carrara fehér metál színekben is elérhetővé teszi. Az izgalmas részletek számát gyarapítja a tanksapka: a Porsche feliratos műremek az Exclusive Design kínálatából érkezett. A tanksapka alumínium hatású kivitelezése remekül rímel a sport kipufogórendszer hasonló végeire. A szélvédő kerete fekete kontrasztszínt kapott.

A történelmi eredeti modell stílusában fogant a speciális modell belső tere is: a Bodeaux bőrkárpitozáshoz illeszkedően a vászontető is vörös színű, amelyen dombornyomott Boxster 25 felirat szerepel. Mindkét megoldás elérhető fekete színben is. Az alumínium belső csomag, a 14-irányban elektromos állítható sportülések, a „Boxster 25” felirattal ellátott ajtóküszöbök és a fűthető, GT többfunkciós sport kormánykerék csak néhány tétel az új modell kibővített alapfelszereltségi listájáról.

A jubileumi modell hajtóműve színtiszta elismerést vív ki: a 718 Boxster GTS 4.0 szívó 4.0 literes boxermotorja található itt – ugyanaz az erőforrás, amely a 718 Spydert is repíti. Villámgyors reakciói, kivételes teljesítmény-leadása és gazdag hangszíne teszi a magasfordulatú, 400 lóerős szívómotort igazán különleges, érzelmes darabbá. A Porsche a Boxster 25 Years kiadást hatsebességes kézi és hétsebességes Porsche duplakuplungos (PDK) váltóval is elérhetővé teszi. A különleges kiadás végsebessége 293 km/h, és PDK-val, valami a széria Sport Chrono csomag rajtautomatikájával mindössze négy másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/h-ra. Az alapfelszereltség része a 10 mm-es ültetéssel ellátott Porsche Active Suspension Management (PASM) sportfutómű, valamint a mechanikus önzáró differenciálművel ellátott Porsche Torque Vectoring (PTV). A két megoldás együttese kivételes rugózási kényelmet és sportos, dinamikus vezethetőséget biztosít.

Az új Boxster 25 Years már rendelhető a Porsche Centrum Budapestnél, a kereskedésekbe pedig 2021 márciusától érkezik meg. A magyarországi ár nettó 79.820 eurótól indul.

Negyed évszázad színtiszta vezetési élmény: a Boxster család 25 éves lett
A Boxster különösen kedves modellsorozat a Porsche számára, mivel megjelenésekor a sportautó-gyártó modellstratégiájának újragondolását jelképezte, valamint kiutat kínált az 1990-es évek közepének nehéz gazdagsági körülményeiből. Ezt fémjelezte az első sorozatgyártású vízhűtéses boxermotor, valamint az intelligens alkatrészkoncepció, amely a dinamikus középmotoros roadster modellben debütált. Ez a koncepció került át a 996-os generációjú 911-be, amely egy évvel később mutatkozott be, lehetővé téve a Porsche számára, hogy visszatérjen a nyereséges üzemeléshez.

A vonzó árazású kétüléses modell sok új, fiatal vásárló szívét hódította meg már a kezdetektől. Megjelenésében a modell számos olyan részletet tükrözött vissza, amely a márka legendás történelmét idézte. A Detroitban bemutatkozott Boxster koncepció vizuális megjelenésében felidézte a legendás 550 Spydert és a 718 RS 60 Spyder versenyautót. A modell fogadtatása olyan jó volt 1993 januárjában, hogy a Porsche vezetőségi tanácsa beavatkozott a sorozatgyártású modell folyamatban lévő tervezési folyamatába, nem tartva igényt további módosításokra: „Gyártsuk a koncepciót, úgy, ahogy van.” Az idő közben már igazolta, hogy ez egy jó döntésnek bizonyult.

Amikor a sorozatgyártású modell bemutatkozott 1996 augusztusában, erős hasonlóságokat mutatott fel a tanulmányautóval. Mivel a lökhárítója a 996-os generációjú 911-et idézte, kétség sem férhetett a származásához. A Boxster valódi Porsche volt. Ugyanakkor középre épített boxermotorja, amely eredetileg 2,5 literes hengerűrtartalomból merített 204 lóerőt, megfelelt a szigorú emissziós normáknak, köszönhetően vízhűtésének, négyszelepes technológiájának és változó szelepvezérlésének.

A premiert teljesítménynövelés és további modellváltozatok követték. Az első 986-os Boxster generáció 1999-ben kapott egy 2,7 literes szívómotort, amely kezdetben 220, majd 228 lóerős teljesítményre volt képes. Az újonnan bemutatkozó Boxster S szíveként egy 3,2 literes, hathengeres motort köszönthettünk 252 lóerős teljesítménnyel, amely hamarosan 260 lóerőre növekedett. A 2004-ben érkező 987-es generáció kifinomultabb megjelenéssel, 17 colos kerekkel és áttervezett belső térrel, valamint opcionális PASM változtatható lengéscsillapítással, PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake) kerámia fékrendszerrel és Sport Chrono csomaggal állt rajthoz. Változatlan hengerűrtartalmukból a motorok immár 240, valamint 280 lóerőt csalogattak elő. A modellsorozat gyártási ciklusa végén az immár 2,9 literes hathengeres boxermotor 255 lóerővel, az immár 3,4 literes pedig 310 lóerővel volt elérhető. A korábban kínált Tiptronic S automata váltót leváltotta a duplakuplungos PDK egység.

2012-ben a Porsche bemutatta a teljes mértékben átdogozott, vizuálisan még erőteljesebb 981-es generációjú Boxstert. A teljesen új, könnyűépítésű karosszériának és az átalakított futóműnek köszönhetően az újdonság még fókuszáltabb, még izmosabb, még lenyűgözőbb és még gyorsabb volt, mint eddig bármikor. A vászontető teljesen elektromos működtetést kapott, az első-hátsó túlnyúlások még rövidebbek lettek, a szélvédő pedig még előrébb tolódott. A boxermotorok közvetlen befecskendezéssel lettek még hatékonyabbak, a kínálat pedig a 2,7 literes, hathengeres szívó erőforrás 265 lóerejével nyitott, a 3,4 literes motor 315 lóerejével pedig tetézett. 2014 áprilisában jelent meg a Boxster GTS, amely 330 lóerőt kínált. A Boxster Spyder kétségtelenül a csúcspontját jelentette a modellsorozatnak, amelynek 3,8 literes motorja valóságos szenzációról gondoskodott 375 lóerővel.

A jelenlegi, 982-es generáció Porsche 718 Boxster néven lépett új ideális ívre 2016 januárjában, tovább erősített formanyelvvel és turbómotorokkal jelképezve egy új korszak érkezését. A változó geometriás turbófeltöltőkkel ellátott 2,0 literes erőforrás 300, a 2,5 literes pedig 350 lóerővel repítette a roadstert. A premier után röviddel érkezett meg a Boxster GTS immár 365 lóerővel. 2019 közepétől elérhető a vadonatúj Boxster Spyder a modellsorozat koronájaként. 420 lóerős, 4,0 literes szívómotorja a keménytetős zászlóshajóból, a 718 Cayman GT4-ből érkezett. 2020 óta a hathengeres, 400 lóerős motor elérhető a 718 Boxster GTS 4.0 modellben is.A fogyasztási és CO2-kibocsátási értékek az új Világszerte Egységesített Személygépjármű Tesztciklus (WLTP) alapján kerültek meghatározásra. Az NEDC értékek meghatározása még folyamatban van. A fent megadott értékek nem összehasonlíthatók az eddig használt NEDC mérési ciklus alapján megadott értékekkel.

A Porsche csapata

Horváth Csaba

Horváth Csaba

Értékesítési vezető
Tóth Martina

Tóth Martina

Értékesítő
Tóth Péter

Tóth Péter

Értékesítő
Heiszer Dániel

Heiszer Dániel

Értékesítő
Bodonyi Ádám

Bodonyi Ádám

Értékesítő
Stiedlné Bordás Andrea

Stiedlné Bordás Andrea

Diszponens
Mészáros Dóra

Mészáros Dóra

Diszponens
Hadas Attila

Hadas Attila

Használtautó értékesítő
Farkas Tamás

Farkas Tamás

Vevőszolgálati vezető
Krizsák Zoltán

Krizsák Zoltán

Művezető, Classic szerviztanácsadó
Markó István

Markó István

Szerviztanácsadó
Orosz Dávid

Orosz Dávid

Szerviztanácsadó
Vajda Hunor

Vajda Hunor

Szerviztanácsadó
Ertinger Patrik

Ertinger Patrik

Szerviztanácsadó
Kurán Tímea

Kurán Tímea

Szervizasszisztens
Jelenszky Szilvia

Jelenszky Szilvia

Vevőszolgálati munkatárs
Asztalos Attila

Asztalos Attila

Raktárvezető
Horváth Tamás

Horváth Tamás

Raktáros
Futár Gergő

Futár Gergő

Raktáros
Szabó Janina

Szabó Janina

Információs munkatárs
Soós Mónika

Soós Mónika

Információs munkatárs
Zsótér Daniella

Zsótér Daniella

Információs munkatárs
Aradi Géza

Aradi Géza

Márkaigazgató
Árvay Péter

Árvay Péter

Marketingvezető

Lépjen velünk kapcsolatba

Cím

Porsche Inter Auto Hungaria Kft. Porsche Centrum Budapest

Kiállítóterem

Szerémi út 63.

1117 Budapest

Magyarország

ertekesites@porsche.hu

Telefonszám

Kiállítóterem

+36 1 382 3000

Szerviz és alkatrészek

+36 1 382 3001

Porsche Assistance

+36 30 20 30 911

Nyitva tartás

Új gépjárművek értékesítése
hétfő

8:00 - 18:00

kedd

8:00 - 18:00

szerda

8:00 - 18:00

csütörtök

8:00 - 18:00

péntek

8:00 - 18:00

szombat

zárva

vasárnap

zárva

Szerviz és alkatrészek
hétfő

8:00 - 17:00

kedd

8:00 - 17:00

szerda

8:00 - 17:00

csütörtök

8:00 - 17:00

péntek

8:00 - 17:00

szombat

zárva

vasárnap

zárva